Over onze Therapiehonden

Therapiehonden van Contacthond

Onze therapiehonden zijn speciaal voor dit werk geselecteerd, uitvoerig getest en getraind. voordat ze worden ingezet door Stichting Contacthond tijdens therapiesessies. De honden zijn uitvoerig getest om te kijken of ze geschikt zijn voor het pittige werk dat een therapiehond doet.

Stichting Contacthond werkt via het ‘leen-hond’ concept. De therapiehonden wonen bij hun eigen baasje en zijn op een vaste dag en tijd aan het werk voor Contacthond. Ze worden geselecteerd en getraind door een gekwalificeerde hondenbegeleider/trainer in dienst bij Stichting Contacthond.

Therapie met dieren

Therapie met dieren en in het bijzonder therapie ondersteund door honden is sinds een aantal jaren in opkomst in Nederland. Stichting Contacthond is een van de eerste organisaties in Nederland die dit werk op grote schaal aanbiedt en heeft sinds haar bestaan een enorme expertise opgebouwd. Contacthond zet de therapiehonden in als hulpmiddel bij diverse vormen van therapie: logopedie, psychomotore therapie, ergotherapie, revalidatietrajecten, speltherapie en psychotherapie. Samen met gespecialiseerde therapeuten helpen de therapiehonden bij therapietrajecten voor mensen met uiteenlopende hulpvragen. We werken met kinderen met een beperking, jongeren met gedragsproblemen, mensen met een verstandelijke beperking en dementerenden.  altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied.

Therapiehond in opleiding

Therapiehonden van Stichting Contacthond krijgen een professionele opleiding. De trotse eigenaren van een pup geven hun hond vaak al bij ons op als Contacthond, maar de hond gaat pas echt aan de slag als hij of zij 1,5 tot 2 jaar oud is. Dan is de hond stevig genoeg om de ervaringen in het werk aan te kunnen. We geven eigenaren van een jonge hond wel advies waar de hond aan moet voldoen om therapiehond te kunnen worden.

Therapiehond aan het werk

Zodra een hond geselecteerd, getest en getraind is kan hij aan de slag voor Stichting Contacthond. We werken bij verschillende zorginstellingen door het hele land en sinds begin 2017 ook vanuit ons eigen therapiecentrum in Vijfhuizen (NH). Idealiter zoeken we honden in de omgeving van de zorginstelling. Zo houden we de kosten van het inzetten van ‘onze’ honden laag. Een hond kan maximaal twee therapiesessies van één uur achter elkaar werken, met een minimale pauze van een kwartier tussen de sessies. Na twee sessies krijgt de hond rust. Zo garanderen we veiligheid voor de hond én voor de cliënt.

Eén reactie naar “Over onze Therapiehonden”

  1. W. Slotboom augustus 13, 2017 bij 5:52 pm #

    Ik reageer n a v de uitzending in het NOS journaal, betr therapiehonden. We hebben ondervonden dat dit echt werkt. Ons kleinzoontje, 7 jaar, zoekt uit zichzelf vaak genegenheid bij een hond. Hij heeft in zijn jonge leventje erg veel meegemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: